Raikkaat ja maukkaat maut!

Kekri juhlistaa talvikauden alkua

Alun alkaen kekri on ollut liikkuva juhla: juhlat laitettiin pystyyn, kun vanhaa vuoteen liittyvät askareet oli tehty ja sato korjattu. Juhlia saatettiin joko syyskesästä tai myöhäissyksystä.
Vuosien saatossa kekri on vakiintunut pyhäinpäivän seutuville.

Kekri on karnevaalityyppinen juhla. Karnevaalimaisen piirteensä kekri on saanut siitä, että siitä alkoi renkien ja piikojen vuoden ainoa vapaaviikko römppäviikko.

Römppäviikkona mennä römpöteltiin

Römppäviikkona mennä römpöteltiin viikon verran vapaina, ennen pestautumista uuden talon palvelukseen. Rengit ja piiat söivät ja joivat minkä ehtivät.

Kekrioluet oli laitettu jo hyvissä ajoin ja kekriviinat samaten. Ruokapöydän ehdottomana herkkuna komeili kekripässi, palvattu lammas.
Talosta taloon kuljettiin henkiolentoja esittävinä kekripukkeina ja kekrittärinä, nauttien talojen ruokapöytien antimista.

Kekrijuhlat ystäville, perheelle tai sukulaisille!

R-Ruoka järjestää kekrijuhlat lähipiirillesi tilauksesta.
Ritva Rahikkala on pitänyt kekrijuhlia marraskuun alussa kahdellekymmenelle hengelle. Juhla rakentuu illallisen ympärille ilman sen kummempaa ohjelmaa.

Ruokalistalta on löytynyt aiemmin mm.

  • etikkasuppilovahveroita ja etikkakurkkuja
  • sipulia
  • smetanaa
  • graavisiikaa
  • säilykeahvenia
  • uunijuureksia ja keitettyjä perunoita
  • punajuurikiusausta
  • imellettyä perunalaatikkoa
  • hirvipullia
  • rosvopaistia
  • metso- ja teeripaistia
  • juustoja tyrni- ja karpalomarmeladin kera
  • kuusipipareita
  • leivät ja karjalanpiirakat
  • portviiniä
  • kahvit ja suklaakakku
  • karpalojäädykettä

Juomaksi on tarjottu viinejä ja puolukkatuoremehua.
Soita niin sovitaan ja suunnitellaan sinullekin kekrikestit!